Ook ik staak niet.

Ja inderdaad, ik staak niet. Maar wil helemaal niet geassocieerd worden met een rechtse beweging als KVHV, die constant afgeeft op de linkerzijde.

Ja, ik ben links. Wat niet wil zeggen dat ik alles wat links verkondigt aanhangt. Wat ook niet wil zeggen dat ik alles wat rechts beweert verafschuw.

Ik ben vooral mezelf.

En ik stel aan aantal zaken vast.

1. wij, de modale Vlaming, leven vrij decadent. Ik heb toch een paar landen op de wereld gezien waar men met veel minder gelukkig is. Ja, onze divan is versleten en als we ze buiten te gooien hebben, dan kopen we een nieuwe. Maar hebben we dat nodig? Onze divan is naar de normen van Bosnië en Gambia (2 landen waar ik spontaan aan denk in dit voorbeeld) uitermate luxueus. Zelfs in versleten toestand. En dit is maar 1 voorbeeldje.
Nog eentje : kunnen wij ons een 2e auto veroorloven. Jazeker. Maar al 7 jaar tonen we, niet zonder moeite, maar met een strakke organisatie en een sportieve man die door wind en weer fietst, dat het (voor ons, ik spreek niet voor iedereen, maw, voel je niet aangevallen door mijn voorbeeld) mogelijk is om het met minder te doen.
Nog een voorbeeldje? Energie. Bijna overal waar ik kom, heb ik te warm omdat temperaturen van 22° en meer zijn geen uitzonderingen. Wij hebben de gewoonte aangeleerd om te functioneren bij 18°. En, ik geef het gemakkelijk toe, ’s avonds in de zetel mag dit gerust wat meer zijn. Als wij hieraan gewoon kunnen worden, dan kan iedereen dat.
Je begrijpt het : een beetje moeten inleveren, ik denk dat dit voor de doorsneeburger best wel mogelijk is.

2. staken voelt voor mij aan als een negatieve actie.
Ik vind ook dat de grote vermogens meer betrokken moeten worden in besparingsplannen, maar ik wil dit niet op deze manier uiten. Door te staken, of beter, door die enkele dagen te staken worden de grote vermogens maar zeer beperkt (lees verwaarloosbaar) getroffen.
Stakingen ontstonden in een tijd waar het socialisme op de kaart moest geplaatst worden. Bovendien waren stakers toen bereid tot op het bot door te gaan, met alle gevolgen van dien. Ik vraag me af, als we niet een klein beetje terug kunnen keren, back to basics, zijn we dan bereid te staken ‘tot op het bot’?

3. De regering bestaat uit meerdere partijen. Meerdere partijen waar ik niet voor stemde. (ik stem links en die zijn buitengebonjourd). En toch stel ik vast dat er nu wel heel veel “luide roepers” zijn, die wel duidelijke sympathieën hebben voor de regeringspartijen (ACV die oproept om te manifesteren tegen CD&V?) Is het omdat ze nu merken dat ze’ t in eigen portemonnee gaan voelen? Dat had ik al op een briefje kunnen schrijven toen ik de verkiezingsuitslag vernam hoor.

4. wekelijks zie ik berichten verschijnen die bepaalde partijen alleen nog meer sympathieën opleveren. Al zou het zo gemakkelijk zijn als buitenlander om zich hier te vestigen. En als zijn het allemaal profiteurs die hier komen.
Ik ben er geweest en ik begrijp vluchtelingen hoor. Politiek, economisch, ideologisch. Ik kan het allemaal begrijpen.
En ja, ik begrijp ook dat we niet de deur open kunnen zetten voor iedereen. Maar, misschien moeten we nog eens teruggrijpen naar puntje 1 en proberen in te zien hoe het komt dat mensen hun geluk hier willen zoeken.

Houden bovenstaande puntjes verband met elkaar? Heb ik de oplossing in petto?

Neen, maar ik wil dat je weet dat ik niet staak en toch geen sympathie heb voor de regering. Toen de verkiezingsuitslag bekend raakte, stond het huilen me nader dan het lachen. Maar helaas, ik vrees dat we ’t gaan moeten uitzweten.

Roos.
Met alle sympathie voor de stakers en de niet-stakers, zolang ze maar weten waarom wel of waarom niet.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s